Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 20:53 - Здравеопазването и ние № 9
Автор: fartuni2011 Категория: Новини   
Прочетен: 13390 Коментари: 18 Гласове:
21

Последна промяна: 22.12.2012 17:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   На 14 април 2003г. 50-годишната Димана Благоева от врачанското село Косталево си прави операция на щитовидната жлеза и умира на операционната маса.През юли 2004г. близките на починалата започват дело срещу хирурга-онколог Георги Езекиев и завеждащ отделението "Лекарствено лечение" в междуобластния диспансер за онкологични заболявания със стационар д-р Цветана Георгиева във Враца. Обвинителният акт срещу тях е за престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс. Според него д-р Езекиев трябва да отговаря за проявена немарливост в качеството си на старши ординатор по време на операцията на Благоева. Д-р Цветана Георгиева се е подписала и е дала съгласието си за хирургическата интервенция, без да е запозната с общото медицинско състояние на пациентката.

  Делото гледат два съдебни състава, но на 8 октомври 2004г. е върнато на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения при разследването и за уточняване на обвинителния акт. На 12 април 2005 г. Окръжната следствена служба във Враца приключва за втори път разследването с мнение за предаване на съд по чл.123, ал. 1 от НК. Той предвижда до 5 години затвор, ако някой причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Според повторното разследване д-р Цветана Георгиева е дала мнение за годност на пациента за оперативна интервенция, без да е провела необходимите за това изследвания. Същото е и обвинението срещу д-р Езекиев, който предприел интервенцията, без да има конкретните изследвания. През есента на 2006 година окръжната прокуратура прекратява за втори път делото в наказателната му част и го връща отново в районната прокуратура, откъдето в съда е внесен иск за освобождаване на лекарите от наказателна отговорност и налагане на глоби по обвинение за причиняване на смърт поради непредпазливост. След близо 4-годишно разследване Районният съд във Враца със съдия Петко Тошев признава за невинни лекарите, тъй като според него липсвал субективен елемент на отговорност и виновно поведение на двамата медици. Решението не е обжалвано.Двамата лекари продължават да са на работа в онкологичния диспансер,като д – р Георги Езекиев завежда хирургично отделение.

  През август 2007г. е пусната жалба срещу д – р Езекиев за побой от охранителна фирма „БАТ Секюрити”,охраняващи болницата във Враца.В 22:15 часа порталите на болницата били заключени,съгласно договарните отношения.В апаратната звъни мъж и вдига сканадал на служителката,тя се обажда на дежурните охранители Емил Иванов и Дарий Антонов.При обхода те се срещат с група от служители,отиващи към онкодиспансера,видимо в нетрезво състояние.Измежду тях е и въпросния лекар,който без причина започва да псува и нанася три удара в лицето на Иванов.След като охранителя казва,че ще уведоми полицията Езекиев го напада отново.Инцидентът е заснет от видеокамера.Идва полиция,но доктора не излиза,защото е в операция.Изпратено е писмо и до Българския лекарски съюз.Развитие по случая и до днес няма.

  На 1 ноември 2007 г. шефа на хирургията в Онкологичния диспансер на Враца д-р Георги Езекиев напада Люба Филипова – фоторепортер на БТА и на вестник „Шанс експрес”.Тя отива да вечеря с колежката си Райна Тошева в ресторант „Пинтата”. Без всякакъв повод докторът забранил двете да бъдат обслужени с думите: „На тези свине и боклуци няма да сервирате”. След това Езекиев станал от масата, хванал Филипова за косите и я избутал навън, където я удрял по главата и лицето.Тя завежда дело за нанасяне на лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за публични обиди по чл. 148 от НК. Наказанието по двете обвинения е до две години затвор или пробация.От началото на процеса са разпитани 11 свидетели.Делото е многократно отлагано заради неявяване на свидетели.

  На съдебното заседание през март 2008г.  е разпитан като свидетел полицаят Мирослав Павлов. Той разказа, че във въпросната вечер е изпратен с колегата му Любомир Николов в ресторант „Пинтата” по сигнал за инцидент. Когато пристигнали Люба Филипова била притеснена. Оплакала се, че е заплашвана и бита от д-р Езекиев. Хирургът обаче отказал да разговаря с униформените, затова те се принудили да се обадят на дежурния офицер, който изпратил друг екип. От разпита на този полицай стана ясно, че той и колегата му са направили списък на присъстващите в заведението и след това са изготвили рапорт. Съдът изиска рапорта им за следващото съдебно заседание, както и справка от Районната прокуратура за хода на дознанието, което е образувано срещу д-р Езекиев по същия повод. Съдия Красимир Георгиев още веднъж изисква справката от Районното полицейско управление, която на това заседание не е представена.

  През юни 2008г. дават показания Мариан и Ива Маринови. Семейството е било в ресторанта по време на инцидента, но не чуло и не видяло нищо. Двамата казват, че не познават двете страни по спора, но жената се изпуска и нарича уж непознатия за нея доктор „Жоро”. Показанията на съпрузите се разминават и около факта за присъстващите по това време в заведението. Според единия от тях ресторантът бил празен, според другия – пълен.Защитата на Люба Филипова представя писмени доказателства за топлата връзка между д-р Георги Езекиев и собствениците на „Пинтата”. Съдия Красимир Георгиев ги приема.

  През октомври 2008г. съдът отново оправда хирурга.Въпреки,че се оказа,че свидетелите са приятели на подсъдимия.Съдебния лекар пък потвърди травмите на момичето,но допълни,че може да не са получени по описания от момичето начин.Единствения неутрален свидетел не беше взет под внимание.

  Същият лекар в края на 2009г. отпразнува откриването на новото онлайн радио ТРИБАЛИ.Оказа се,че той е и собственик на медийната група , освен пожелания за много успехи, получи много подаръци и поздравителни адреси от обществени институции в града . С пожелание за много успехи на новата медия се присъедениха и от средите на бизнеса. Събитието уважи и известният варненски адвокат Бранимир Балчев, който се ангажира радио TRIBA@LI да звучи в голяма част от варненските институции и заведения. Сред ВИП гостите бяха още Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа” и Андрей Янев, известен български художник. 
  В края на 2009г. икономическа полиция  разследва областния диспансер за онкологични заболявания.Според източниците на данъчните  д-р Георги Гунов, управител на медицински център „Алпико” получавал месечна заплата от 12 000 лева, лекарят по гастроентероколит в диспансера д-р Румен Стефанов се разписвал за 15 000 лева, а д-р Георги Езекиев, шеф на онкохирургията взима 18 000 лева.Няма изнесена информация след проверката. 

  Няма какво да добавя.Сигурна съм,че сте останали без думи и вие!!!

                                                                                                 Снежана Банева
Гласувай:
21
01. анонимен - Ваня Иванова
12.03.2011 01:32
Само като си представя,че въпросния човек е лекар,тръпки ме побиват.Господ да им е на помощ на хората от Враца.
цитирай
2. анонимен - Това е жестоката истина. . . в Бъл...
12.03.2011 01:35
Това е жестоката истина...в България ако си богат можеш да псуваш,пребиваш и убиваш безнаказано!
цитирай
3. ezik2011 - Така е, скъпа, в България животът е ...
12.03.2011 02:21
Така е, скъпа, в България животът е ад за някои,
а за други е рай! Но какво можем да променим,
когато силата и власта е у тези с дебелите портмонета!
цитирай
4. анонимен - Така е, и блоговете и журналистите са платени!
12.03.2011 02:39
Маниер е, когато се плащат пари за да се урони нечии имидж, да се четат помии,като по- горната. Не спирайте да лаете, дано изпитвате поне душевно удоволствие, защото инак само ще ми е мъчно за вас:) а източника еконкурент. Нямате срам, ама има Бог, поне от него страх имайте! Че тези доктори са помогнали на толкова хора... ТАКА Е СКЪПА ПРОСТА И ЕЛЕМЕНТАРНА
цитирай
5. анонимен - и имената си объркала Зима
12.03.2011 02:48
много нижарско и поръчково, но характерно за Зима :)) злобата край няма, ааа и като си анонимна за сега, не мисли че не може лесно да излезеш за това и да отговаряш за обидите. Този брой на вестник конкурент беше показан и на премиера. По същите доноси. Тогава икономическа полиция провери онкото, но не откри нищо. Лично Бойко Борисов знае, че това са инсинуации. А ти като и за журналист нямаш диплома не гледай в джоба на лекарите. щото и статията ти епълна с грешки, фактически, объркани имена и пр... Вече ще те редактирам стане ли въпрос за враца, щото се излагаш:)) цитираните дела са спечелени
след борба в съда и доказателства. Ако твърдиш че е лъжа, ти ставаш подсъдима остаряла бяла зима :)) от вечна Пролет:))
Бяла зима
цитирай
6. анонимен - ПРОЛЕТ ЛЯТО ЕСЕН ЗИМА
12.03.2011 02:51
ХАХАХА И ДА ИМА ЛЕКАР ПО ГАСТРОЕНТЕРОКОЛИТ :))) ТАЗИ СПЕЦИАЛНОСТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Я ЧУВАМ:)) ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ ДА СИ ГЛЕДАТЕ СПОКОЙНО СТАРИНИТЕ :)) ИЛИ ПОНЕ КАЖЕТЕ КОЙ ВИ ПЛАТИ, АМА ВИЕ И БЕЗПЛАТНО РАБОТИТЕ ЩОМ Е ЗА ДЕПУТАТИТЕ:)))
цитирай
7. sladyr4eto87 - В България сме съпричастни на чу...
12.03.2011 11:41
В България сме съпричастни на чуждата болка и нечия грешка
едва тогава, когато болката и мъката докоснат дълбоко сърцето ни...
ето защо и Бог не ни желае.
цитирай
8. pisatelkata - За съжаление в България сме разд...
12.03.2011 12:15
За съжаление в България сме разделени на стада...
Не сме задружни и единни - утре ще има стачка против новите цени на горивото,
надявам се да се включат хората...
Защото знаеш ли някой път си казвам българинът заслужава да зарежда
нафта не за 2,53 лв., а за 10,53 лв.
цитирай
9. fartuni2011 - Само като си представя, че въпро...
12.03.2011 12:49
анонимен написа:
Само като си представя,че въпросния човек е лекар,тръпки ме побиват.Господ да им е на помощ на хората от Враца.

Не съм си позволила да коментирам въпросното лице като лекар,но информацията говори сама по себе си.
цитирай
10. fartuni2011 - Това е жестоката истина. . . в Бъл...
12.03.2011 12:49
анонимен написа:
Това е жестоката истина...в България ако си богат можеш да псуваш,пребиваш и убиваш безнаказано!

Страшно е,нали?
цитирай
11. fartuni2011 - Така е, скъпа, в България животът е ...
12.03.2011 12:52
ezik2011 написа:
Така е, скъпа, в България животът е ад за някои,
а за други е рай! Но какво можем да променим,
когато силата и власта е у тези с дебелите портмонета!

Това е жестоката истина,но човек трябва да се бори за правата си до край и да не се предава.
цитирай
12. fartuni2011 - към 4,5 и 6 анонимен
12.03.2011 13:13
Виждам,че сте силно политически засегнат.Ако сте си направил труда да прочетете материалите ми,ще Ви стане ясно,че пиша за доказани случаи на убийство на деца,от ужлекари,които дори не са се постарали да им окажат помощ,а са ги оставили да починат в страшни болки,пред очите на родителите си.Материалите ми са тясно свързани и със съдебната система,която влачи случаите с години.Голяма част от материалите са написани с помощта на хората от блога,които са ми пращали и ми пращат информация за въпросните случаи.Контактувам и с много организации,занимаващи се с темата.Голяма част от тези организации са създадени от роднини на потърпевшите.Така,че,нямам никакъв политически интерес,а горенаписания материал пуснах след информация от двама души от блога.Написаното се състои изцяло от доказани факти и говори за човека,не за лекаря.Все пак става въпрос за едно и също лице!
цитирай
13. fartuni2011 - В България сме съпричастни на чу...
12.03.2011 13:14
sladyr4eto87 написа:
В България сме съпричастни на чуждата болка и нечия грешка
едва тогава, когато болката и мъката докоснат дълбоко сърцето ни...
ето защо и Бог не ни желае.

Напълно вярно!
цитирай
14. fartuni2011 - За съжаление в България сме разд...
12.03.2011 16:03
pisatelkata написа:
За съжаление в България сме разделени на стада...
Не сме задружни и единни - утре ще има стачка против новите цени на горивото,
надявам се да се включат хората...
Защото знаеш ли някой път си казвам българинът заслужава да зарежда
нафта не за 2,53 лв., а за 10,53 лв.

Истината е ,че страхът се е настанил трайно в сърцата на хората,а от такова нещо спасение няма.Малко са хората,които ще се изправят срещу страховете си.
цитирай
15. zarumitu - 12. fartuni2011 - към 4,5 и 6 анонимен
13.03.2011 06:38
Не само политически засегнати,но и лично.Явяват се като адвокати на "екшан героя"д-р Георги Езекиев ...,човекът със "златните ръце"който спасява човешки животи,като им нанася удари в лицето.Анонимни,много добре сте осведомени за развоя на делата и събитията по описания по горе случай?Явно сте засегнати лично?По добре не взимайте участие в коментарите,защото доказвате,че да се докаже виновността на някой Ваш колега за немърливост,се взема мнението на такива като Вас?За това няма и да има доказан виновен лекар.Голяма част от обществото ни е вече информирана за зачестили случаи на проявена небрежност,безхаберие и нечовешко отношение на Ваши колеги към пациенти именно чрез този блог.Не слагам Всички лекари под общ знаменател,защото има такива които следват принципите на своето призвание да са в полза на пациента и имат моралната отговорност.Те са достоини и заслужават почит и уважение!Но всяко стадо си има и "мърша" и тъй като сте анонимен,ще Ви причесля в стадото като "Мърша".Нито блога е платен и поръчков,нито автора.Просто Вие се страхувате,че наближава края на Вешите безчинства и тук в този блог нямате пипала които да попречат на свободното изразяване на мнение и информиране на обществото за безобразията които вършите.А към автора само възхищение!
цитирай
16. fartuni2011 - Не само политически засегнати, но и ...
13.03.2011 23:39
zarumitu написа:
Не само политически засегнати,но и лично.Явяват се като адвокати на "екшан героя"д-р Георги Езекиев ...,човекът със "златните ръце"който спасява човешки животи,като им нанася удари в лицето.Анонимни,много добре сте осведомени за развоя на делата и събитията по описания по горе случай?Явно сте засегнати лично?По добре не взимайте участие в коментарите,защото доказвате,че да се докаже виновността на някой Ваш колега за немърливост,се взема мнението на такива като Вас?За това няма и да има доказан виновен лекар.Голяма част от обществото ни е вече информирана за зачестили случаи на проявена небрежност,безхаберие и нечовешко отношение на Ваши колеги към пациенти именно чрез този блог.Не слагам Всички лекари под общ знаменател,защото има такива които следват принципите на своето призвание да са в полза на пациента ......................

Тези думи и точно от Вас означават много за мен.Благодаря за подкрепата!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Сигурна съм, че въпреки тези огр...
18.03.2011 23:48
Сигурна съм, че въпреки тези огромни заплати те пак мародерстват онкоболните за рушвети. Какво да кажа, ояли са се отвсякъде и нямат никакъв морал, господ да е а помощ на тези, които се лекуват при тях.
цитирай
18. анонимен - Господ да не ви дава тази болест :( ...
21.03.2011 16:52
Господ да не ви дава тази болест :( засрамете се и млъкнете :( не плюйте лекарите утре можете да ги гледате като единствена надежда ...:(
Благодарна съм на този доктор и плача, като чета това. По- добро отношение и професионализъм не срещнах дори и в София, където не пожелаха да ме оперират без пари. В онкото не ми взеха една стотинка и ме гледаха като малко дете.. Господ здраве да му дава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fartuni2011
Категория: Поезия
Прочетен: 1145823
Постинги: 105
Коментари: 1002
Гласове: 2162
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930